Szellőzőtisztítás

Technológia

A társasházi szellőzők közül a panelházak légcsatornáinak szennyezettsége jelenti a legfőbb problémát, amely tűzbiztonsági és egészségügyi veszélyt is hordoz. Nem véletlen, hogy a legújabb Országos Tűzvédelmi Szabályzat kötelezővé tette a 3 évenkénti szellőzőtisztítást:
“A 14 méternél magasabban lévő legfelső használati szinttel rendelkező lakóépület központi szellőző rendszerét, valamint étterem konyhai szellőző (szagelszívó) rendszerét a gyártó által meghatározott rendszerességgel, annak hiányában lakóépületben 3 évente, étterem rendeltetés estében félévente tisztítani és annak elvégzését írásban igazolni kell.”

Cégünk vállalja társasházak szellőzőrendszerének tisztítását, karbantartását és új tetőventilátorok telepítését is.

Szárazkefés tisztítás

A szárazkefés tisztítás során egy nagy fordulatú tisztító kefét engedünk a szellőzőcsőbe, miközben a leváló szennyeződést a tető irányába elszívóval távolítjuk el. A kefe kialakítása lehetővé teszi, hogy bármilyen keresztmetszetű csövet hatékonyan tudjunk megtisztítani. A tisztítás előtt és után is infrakamerás felvétel készül, amit a helyszínen átadunk.

Fontos tudnivaló:

A szárazkefés tisztítás menete:


Tisztítás előtt:
Tisztítás után:


Kellemetlen szagok a panel lakásban?

A régi, elavult szellőztető rendszerek ma már csak szakaszosan vagy sehogy nem működnek jelentős energiafogyasztásuk miatt.. A 20-30 éves, többnyire 3-400 Wattos motorok állandó zúgása folyamatos kellemetlenséget jelentett a legfelső szinten lakóknál, így a legtöbb társasház vagy kikapcsolta vagy időrelével szakaszos üzeműre alakított át a szellőztetést. Ugyan jelentkezett némi energiamegtakarítás, de a levegő minősége jelentősen romlott.
A társasházak szellőzését a tömeges nyílászáró cserék is érintették, ha volt is szellőztetés, az csak ott érvényesült, ahol az ablakból nem maradt ki a légbevezető. Többnyire kimaradt és párás, könnyen penészedő lakásokat eredményezett.

Kevés olyan társasház van, ahol a lakók többsége nem a szellőzőcsőbe vezeti a konyhai szagelszívót. Sajnos ez ellen semmiféle átalakítás, motorcsere…stb. nem megoldás. Ezeknek köszönhető, hogy reggel de inkább a munkaidő utáni órákban jól kivehetően érződik a szomszéd konyha szaga. A konyhai légelszívók, általában 150-300W-os teljesíményükkel és 4-700m3/h légszállításukkal “szembe dolgoznak” a tetőventillátorral, azaz olyan légmennyiséget szállítanak, amit a tetőről már nem lehet elszívni, így túlnyomás keletkezik a csőben. Ez a legközelebbi lakás szellőzőnyílása felé irányítja a kellemetlenséget okozó konyhai levegőt.

Másik jellegzetes tapasztalat a panellakások aerodinamikáját illetően, a reggeli órákban – jellemzően a mosdó / WC – környékén – érezhető dohányfüst. Ezt főleg olyan lakásokból jelzik, akiknél megtörtént a nyílászáró csere, szinte hermetikusan lezártak a külvilág felé, csak a szellőzőaknán keresztül apró réseken át össze vannak nyitva az alsó szomszéddal is. Aki dohányzik, minden reggel, a WC-ben. A szellőzőnyílás felöl jövő elszívás pedig – mivel a nyílászárók felé nem tud érvényesülni – az alsó szomszédtól szívja át a levegőt, füstöt.

A fenti problémák megoldására ajánljuk, hogy cseréjék gazdaságos, csendes tetőventilátorokra a régi, 3-400W-os elszívókat és az új nyílászárókba tegyenek légbevezetőt!

Egészségügy

Az allergiás megbetegedések kiváltó okai között, több egyéb mellett, a lakásunk levegőjében lévő allergének magas koncentrációja is fontos szerepet járszik. A szellőzők higénikus tisztítása drasztikusan csökkenti ezek mennyiségét. Kimutatható a tisztított szellőzőjű panelházakban az allergiás panaszok csökkenése.
Ezen felül olyan atkák, csótányok és gombák élőhelyét és a megmaradásukhoz szükséges táptalajt szüntetjük meg, ami érezhető javulást eredményez a lakás levegőminőségében.